Vad är bootstrap?
Ett väldigt vanligt begrepp i både webbutvecklingsdiskussioner och guider är bootstrap — men vad betyder det egentligen? Här går vi igenom grunderna och visar hur du tar dig vidare.
Bootstrap är ett färdigt ramverk som hjälper webbutvecklare med den första grunden i utvecklingen av en webbplats, vilket annars kan vara en uppgift som är väldigt upprepande och tråkig.
När du får grunden serverad slipper du själv sitta vid varje projekt och från början sätta upp CSS-filer, JavaScript-kod eller HTML-filer; nu finns det färdiga paket och filer att hämta hem direkt från internet.
Snyggt och enkelt
Det viktigaste med Bootstrap är att det är en samling med kod som gör att allt ser lagom bra ut direkt från start. Här handlar det exempelvis om att text, knappar och inmatningsfält i formulär har getts styling så att de ser snyggare ut än från början samt att du som utvecklare har olika kolumner att designa din sida med.
Kolumnerna möjliggör exempelvis att du enkelt kan lägga upp huvudområden och därefter kringliggande områden, som flyttar sig dynamiskt beroende på vilken enhet du använder. Har du en mobiltelefon visas ett huvudområde först, och resterande områden kommer därefter — detta kallas för att sidans kod är responsiv, vilket vi skrivit mer om i olika artiklar och även här i Ordlistan.
Även om allt detta så klart går att ordna själv är tanken med Bootstrap att det ska vara enkelt och att alla ska utgå från samma grund när de utvecklar — på det sättet är det enklare att dela kod och att hjälpa varandra.
Kommer från Twitter
Ursprungligen skapades Bootstrap av det amerikanska sociala medier-företaget Twitter, och det kallas därför ibland för Twitter Bootstrap när man pratar eller skriver om ramverket på internet. Däremot valde Twitter att inte ta betalt för Bootstrap, vilket innebär att koden finns tillgänglig gratis på internet för vem som helst att ladda ner — perfekt, tycker vi!
Lär dig mer
Vill du veta mer om Bootstrap? Ta en titt på Get Bootstrap där du hittar både kod att ladda hem och många exempel som du kan kopiera och använda på dina egna hemsidor.
Populära inlägg
Här hittar du de mest besökta artiklarna den senaste tiden.
- Webbsäkra teckensnitt: En guide för snabba sidor
- Aktivera Google Analytics API
- Hur mycket utrymme och trafik behövs?
- Påverkas SEO av att ÅÄÖ finns i mitt domännamn?
- Sortera en array efter nyckel eller värde
- Finns det gratis webbhotell?
- Gratis SSL hos Loopia
- Så hanterar du base64 i PHP
- .SE-domäner 5 kr
- Hitta det högsta värdet i en array
Populära tjänster
Webbhotell
29 kr / mån
- Utrymme: 10 GB
- Trafikmängd: 250 GB
- Gratis SSL-certifikat: Ja
- Startavgift: 0 kr
Virtuell server
199 kr / mån
- Antal CPU-kärnor: 1 st
- Minne: 8 GB
- Utrymme: 100 GB
- Trafikmängd: 3000 GB
Dedikerad server
499 kr / mån
- Antal CPU-kärnor: 2 st
- Minne: 8 GB
- Utrymme: 500 GB
- Trafikmängd: 3000 GB
Backuphantering
19 kr / mån
- Utrymme: 100 GB
- Trafikmängd: 3000 GB
- Startavgift: 0 kr
Domänhantering
0 kr / mån
- Antal domännamn: Obegränsat
Co-location
299 kr / mån
- Trafikmängd: 3000 GB
- Anslutning: 1000 Mbit/s
- Reservström: UPS + Diesel
- Startavgift: 0 kr
VPN-tjänster
33 kr / mån
- Anslutningar: 6 st
Vad behöver jag?
Det finns flera olika tjänster som du kan behöva när du ska starta en nätbutik, blogg eller liknande, som exempelvis webbhotell eller en dedikerad server.
Vill du ha hjälp?
Ibland kan det vara svårt att göra ett val. Har du fortfarande inte hittat den information du söker, eller undrar du över något som saknas på sidan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!