Hur mycket utrymme och trafik behövs?

Hem » Frågor & Svar » Hur mycket utrymme och trafik behövs?

Hur mycket utrymme och trafik behövs?

Publicerad i Bäst för mig

När det är dags att bestämma sig om vilket webbhotell man vill ha dyker frågan om utrymme och trafikmängd upp hela tiden. Här kommer lite hjälp på traven.

Först och främst är det viktigt att de allra flesta som ska sätta upp en hemsida kommer klara sig fint med de grundalternativt som finns för både trafikmängd och utrymme på servern.

För att få en bättre förståelse för vad det handlar om kommer vi gå igenom alla detaljer du kan behöva hålla koll på när du ska välja och sätta upp din hemsida.

Vad betyder orden?

Vi börjar med det självklara; att förklara vad orden faktiskt betyder, och vad leverantörerna menar när de skriver om dem.

1. Utrymme

Lagringsutrymmet är den storleken din hemsida får förbruka på servern, alltså hur stor den är. Utrymmet mäts i gigabyte (GB) och fungerar precis som en hårddisk i din dator eller din smartphone.

Du använder lagringsutrymmet för att lagra din hemsida, dina bilder och den kod (exempelvis WordPress) som driver hemsidan.

Det finns även olika typer av lagringsutrymme;

 • traditionell mekanisk hårddisk
 • modernare SSD-hårddisk

Här är det bra om du väljer SSD-lagring eftersom det är snabbare än en traditionell hårddisk. Nuförtiden är det relativt ovanligt med traditionell hårddisk, och de flesta webbhotell erbjuder SSD — men det är ändå värt att komma ihåg, då de är betydligt snabbare än de äldre mekaniska hårddiskarna.

2. Trafikmängd

Trafikmängden är den mängd data som ingår i paketet, alltså hur mycket data som din hemsida får förbruka varje månad — ungefär som mobilsurf till en smartphone. Ofta är den här gränsen satt till ett par hundra eller till och med tusen GB i månaden, vilket tillåter din hemsida att laddas hem många gånger om varje månad.

Hundratals GB per månad täcker behovet för de allra, allra mesta, och du behöver inte vara orolig för att din hemsida ska få slut på trafikmängd.

Undantaget skulle kanske vara om du lagrat stora filer — som filmer, program eller bildsamlingar — som dina besökare hämtar hem. För en vanlig hemsida där det bara hämtas hem texter och bilder kommer det inte bli realistiskt med de nivåerna.

Hos de flesta leverantörer av webbhotell kan du själv se din förbrukning när du loggat in, och när månaden är slut nollställs sedan din räknare.

Vad behöver jag?

Så har vi kommit till kärnan av artikeln; hur mycket behöver man egentligen när man ska sätta upp en enkel hemsida?

Hur mycket utrymme behöver jag?

En normalstor hemsida som körs på WordPress är ungefär 40 till 50 MB stor, och därefter tillkommer de artiklar du skriver och de bilder du laddar upp.

Ett helt vanligt webbhotell med upp till 10 GB är fullt tillräckligt för de allra flesta hemsidor, oavsett om du väljer att köra WordPress, Joomla, Drupal eller något annan CMS-verktyg.

Skulle du närma dig 10 GB börjar din hemsida bli riktigt stor, och om du kommer dit är det isåfall läge att kolla på ett annat webbhotell. Men de flesta når aldrig upp till 10 GB för en hemsida.

Hur mycket trafikmängd behöver jag?

Det är sällan den trafikmängd du erbjuds av webbhotellet faktiskt går åt; det behövs många tusen besökare per månad för att du ska behöva oroa dig för det.

Så länge din trafik är mer än omkring 200 GB per månad behöver du inte oroa dig för att förbruka mer än din trafikmängd, skulle jag säga.

Vad rekommenderar ni?

När allt kommer omkring är det allra viktigaste att webbhotellet du väljer har en bra kundtjänst och en pålitlig leverans så att hemsidorna alltid är uppe. Utifrån de två aspekterna rekommenderar vi Inleed till både nybörjare och proffs.

Deras kundtjänst går att nå via både e-post, telefon och chatt, och de hjälper alltid till. Till råga på allt är har de riktigt låga priser, vilket speciellt kan vara skönt när man ska starta upp sin första hemsida.

Vissa erbjuder obegränsat?

När du tittar runt bland utbudet av webbhotell kommer du ganska snart att hitta några leverantörer som erbjuder "obegränsad trafik" och "obegränsat utrymme" — här gäller det att vara lite försiktig.

De leverantörer som påstår att de erbjuder obegränad mängd utrymme eller obegränsad trafikmängd har alltid en klausul i avtalet att du inte får förbruka mer än vad som är rimligt eller att du inte får nyttja tjänsten för annat än att ha en hemsida. Detta inkluderar exempelvis att lagra stora filer, som filmer eller musik, och låta besökare hämta hem dem.

Nu finns det ju dock en del gråzoner i och med detta, eftersom du som kund kan behöva lagra vissa större filer, om du exempelvis är fotograf och vill ha ett bildbibliotek. På det sättet är det faktiskt bättre för dig som kund att ha en gräns som du kan förhålla dig till — då ser du om din hemsida börjar närma sig gränsen, och kan isåfall utöka utrymmet eller trafikmängden för att passa dina behov.


Detaljer

Populära inlägg

Här hittar du de mest besökta artiklarna den senaste tiden.

Populära tjänster

Webbhotell

Inleed Special

29 kr / mån

 • Utrymme: 10 GB
 • Trafikmängd: 250 GB
 • Gratis SSL-certifikat: Ja
 • Startavgift: 0 kr

Virtuell server

Inleed VPS #1

199 kr / mån

 • Antal CPU-kärnor: 1 st
 • Minne: 8 GB
 • Utrymme: 100 GB
 • Trafikmängd: 3000 GB

Dedikerad server

Inleed Server #1

499 kr / mån

 • Antal CPU-kärnor: 2 st
 • Minne: 8 GB
 • Utrymme: 500 GB
 • Trafikmängd: 3000 GB

Backuphantering

Inleed Backup 100

19 kr / mån

 • Utrymme: 100 GB
 • Trafikmängd: 3000 GB
 • Startavgift: 0 kr

Domänhantering

Inleed DNS

0 kr / mån

 • Antal domännamn: Obegränsat

Co-location

Inleed Rackserver 1U

299 kr / mån

 • Trafikmängd: 3000 GB
 • Anslutning: 1000 Mbit/s
 • Reservström: UPS + Diesel
 • Startavgift: 0 kr

VPN-tjänster

NordVPN

33 kr / mån

 • Anslutningar: 6 st
Bäst webbhotell just nu
VPN-tjänster Pris Anslutningar
OVPN 49 kr 4 st
Inleed VPN 29 kr 2 st
NordVPN 33 kr 6 st
Ivacy VPN 22 kr 10 st

Vill du ha hjälp?

Ibland kan det vara svårt att göra ett val. Har du fortfarande inte hittat den information du söker, eller undrar du över något som saknas på sidan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Kontakta oss